Dagmar Holtman denkt aan gratis kleding

Gratis kleren zijn leuk, maar bovenal is het tijd voor basics

Reading Time: 3 minutes

Vriendin M. komt langs om me te helpen. Te helpen met het scheppen van orde in mijn chaotische kledingkast. Wil jij profiteren van het resultaat? Scroll naar onder en check de Vintage Kleding SALE for Lesbos.

‘Kledingkast’, dat klopt niet. Kastén, moet ik zeggen, want we gebruiken een inbouwkast en een enorme PAX.

‘Is het niet handiger als jij al jouw kleding in de PAX bewaart, en dat Koen zijn kleding naar de inbouwkast verhuisd? Als je het scheidt, dus?’

Zeven jaar geleden pleurden we alles in twee kasten. Verder dachten we er niet over na. Maar wel ergerde ik me regelmatig helemaal scheel aan het gebrek aan overzicht waarvan ik vond dat ik dat had.

En nu maken we ons 5 minuten kwaad waarna we naar twee lege kasten en de enorme klere(n)berg op bed kunnen kijken. Dit is dus orde. Nou ja, orde in wording.

Want we zijn er natuurlijk nog niet. Nog lang niet.

‘Ik denk dat je op de bovenste plank je truien moet neerleggen, op de middelste plank je tops en sleeves en onderop je bottoms.’ M. bedoelt broeken en rokken. ‘Op die manier heb je het opgedeeld in de lagen waarin je de kleding draagt. Bottom, top, trui of vest.’

Aha. Dus zó werkt dat, je kledingkast indelen. Aan deze redenering ga ik niet aan tornen.

Ik torn trouwens aan geen enkel advies van M.. Ze kent de verschillende stoffen, snits, looks en trends als haar broekzak. ‘Dit kleurtje is nog weg actueel, maar deze twee stofjes combineren niet zo fijn’, zegt ze bijvoorbeeld. En over de wijze van opbergen heeft ze ook nog a thing or two: ‘Je zou je mooie bloezen en tops kunnen ophangen in plaats van opvouwen. Nu is het vooral het hanggedeelte dan Koen’. Want ‘Koen draagt toch geen pakken en jij hebt veel meer mooie dingen die op hangers kunnen.’

Er kan trouwens veel op hangers, zo weet ik nu. Bloezen, truien, longsleeves. Zelfs broeken. ‘Als iets op een hanger hangt valt je oog er sneller op en heb je meer inzicht in wat je al hebt. Dan dráág je die mooie tops ook.’

Ineens heb ik er dus allemaal gratis kleren bij. Maar: er verdwijnt ook veel.

De overhemden met paarden erop kunnen bijvoorbeeld weg. Niet mijn nieuwe stijl, die ik zo-even per decreet heb vastgelegd en die je kunt omschrijven als ‘Scandinavische vrouwelijkheid met een twist ontmoet Engels kostschooljongetje’.

Datzelfde geldt voor het streepjesshirt met de verwassen print van een papagaaienduiker. ‘Deze fase is je leven heb je nu wel een beetje achter je gelaten, toch?’, zegt M. En voor de prachtige, maar ontzettend kriebelende, trui. ‘Er zit acryl in, heel jammer. Als je hem niet draagt is het zonde.’ En voor het vintage zwarte officiersachtige jurkje met gouden knopen. ‘Eerlijk? Ik denk dat er zat jurkjes zijn die jou veel mooier staan.’

Na afloop bekijken we de kast, die zo in een IKEA-folder kan.

Dat wil zeggen, op één ding na.

Op de middelste plank is een gapend gat te zien. Dit is de plek waar de gewone T-shirts, de shirts met lange mouwen en de hemdjes horen te liggen. Maar ja.

Met gouddraad bestikte rokken, vintage avondjurken, zelfgebreide omavesten en verwassen kanterelletjes: daarvan had ik er een hoop. Maar gewone T-shirts in zwart en wit? Nou nee, die had ik dus nauwelijks. En wat er lag was verwassen en verwrongen en moest zodoende weg. ‘Ik denk’, zegt M., en ze houdt haar hoofd een beetje scheef, ‘dat het tijd wordt dat je een keertje in je basics gaat investeren.’

Het wordt inderdaad tijd dat ik in mijn basics ga investeren.

M. helpt me niet alleen met opruimen en sorteren, maar met veel meer.

Ik, dromer en chaoot, liefhebber van malle Bill Cosbytruien, lompe laarzen en relaxte chinobroeken, die bovendien dienstdoet als eindstation voor de vele kledingstukken van vriendinnen die zeggen ‘mij staat dit niet, maar jij hebt er het figuur voor’, die persoon, ik dus, gaat weer snappen wat ze eigenlijk allemaal in die kast heeft liggen.

Zei ik liggen? Ik bedoel natuurlijk hangen.

Vond je dit blogje tof? Nice! Laat een comment achter. En vertel meteen of je zondag 15 december 2019 aanwezig gaat zijn bij de Vintage Clothing SALE for Lesbos in Amersfoort! Hier verkoop ik met een aantal andere toffe vintage items (onder andere bovengenoemde treasures!) en alle opbrengt gaat naar de vluchtelingenkampen Kara Tepe en Moria op Lesbos! 

Van 12.00 tot 17.00 ben je welkom aan de Stationsstraat 36A. Check hier het Facebook-evenement.

Foto door Jelena Simidzija / The Odd Bunch

1Comment
  • Dagmar
    Floor
    Posted at 09:02h, 22 November Reply

    Onwijs leuke blog lieve Dagmar!

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Psst.. ik maak heel lekkere granola. Recept hebben? Laat je e-mailadres achter
En dan ontvang je meteen mijn nieuwsbrief (waar je je eventueel, ooit, later als je groot bent, altijd gratis en voor niks kunt afmelden)