Samenwerken als tekstschrijver-ZZP

Samenwerken is essentieel voor zzp’ers – van starter tot senior

Reading Time: 3 minutes

Geboren in 2011, en dus zeven jaar: zo oud is mijn bedrijf Tekstschrijvert. Deze mondige ZZP-kleuter werkt dus al zeven jaar voor zichzelf. Met de nadruk op: zichzélf. De tijd bleek rijp voor een groeispurt. Zoals je op een gegeven moment ook de keukentafel moet verlaten als je écht werk wil maken van je onderneming.

Started from the bottom, now I’m here – hoe ik begon als tekstschrijver

In 2011 besloot ik voor mezelf te beginnen als freelance tekstschrijver. Ik begon met kleinschalige opdrachten, bouwde een netwerk op, ging een paar keer op m’n bek. Greep soms te hoog, schaalde regelmatig te laag in, viste nogal eens naast het net en ging er met één klus bijna aan onderdoor. Kortom: groeipijnen die elke (startende) ondernemer herkent.

Van starter tot kleuter – eh, medior copywriter

Nu is mijn bedrijf gegroeid van hulpeloze baby tot een mondige kleuter. Die weet wat ze wil, en wat ze kan. Die trouwens ook weet wat ze niet kan. Die weet wat ze waard is, die een routine heeft in de manier waarop ze te werk gaat, en die hier inmiddels de hypotheek van kan betalen.

De kleuter vindt iets stom

En toch was deze kleuter nog niet helemaal waar ze wezen moest. Het aantal werkuren per week bleek namelijk te beperkt. Die beperking was van praktische aard (kinderen enzo). En met een creatief beroep als schrijven is het lastig om hele dagen de volledige focus op te brengen. Ergo: de kleuter wilde heel veel, maar kon dat niet allemaal realiseren in de beschikbare tijd. Vast herkenbaar als freelancer.

Flinke kluif voor de kleuter

Terug naar de ik-vorm. Want er gebeurde iets waardoor mijn ondernemerschap kantelde. Het geval wilde namelijk dat ik deze zomer een flinke kluif van een klus in mijn schoot geworpen kreeg. Zo eentje van je twee weken helemaal het schompes werken, en daarna goed cashen. Bring it on, dacht ik. Kunnen we daarna op vakantie.

Maar wat gebeurde er toen? Nóg een flinke kluif van een klus kwam mijn kant op. Met de vraag: kun jij binnen een maand leveren? De opdrachtgever was een grote retailer. Een partij waarbij je graag bekend wilt staan als de go-to girlvoor teksten. Dus ik zei: “Mag ik je hier aan het eind van de middag over terugbellen? Ik moet even kijken of ik wat kan schuiven in mijn agenda.”

Vervolgens staarde ik naar mijn agenda. En ik draaide mijn hoofd naar rechts.

Daar zat freelancer Maja. Een collega tekstschrijver. Zij had mij wel eens een klus toegeschoven, en we wisten ongeveer van elkaar hoe we werkten. Zou ik? Ik kon het altijd vragen.

“Maja, heb jij het druk de komende tijd?”

Kleuter krijgt een vriendinnetje

Maja bleek op dat moment weinig eigen klussen te hebben als tekstschrijver en graag bij te willen springen. Samen gingen we deze twee kluiven van klussen te lijf. En dat beviel. Heel erg goed. Samen ergens verantwoordelijkheid voor dragen werkt ontzettend prettig. Het stelde me gerust als ik er nog niet zo lekker inzat, en een tekst afleverde die nog maar een 7 was. Omdat ik wist dat de ander er een 9,5 van maakte. Samen sleepten we elkaar naar de deadline. Heerlijk, zo samenwerken als freelancer!

Dankzij een vol vriendenboekje écht een grote mevrouw worden – eh, senior copywriter

We hebben afgesproken dat we blijven samenwerken. Af en toe brengt zij een kluif in. En af en toe heb ik er een. En als we een tegenlezer of eindredacteur zoeken, hoeven we niet ver te kijken. Allebei zijn we het erover eens: onze werkkring kan nog veel groter worden met getalenteerde en wakkere copywriters en tekstschrijvers. Daarom ben ik een LinkedIn-groep gestart die heel toepasselijk ‘Copywriters & Tekstschrijvers’heet. Hierin worden klussen uitgewisseld en ‘wat zou jij doen in dit geval’-letjes. Iets voor jou om lid van te worden?

Ben jij ook freelance copywriter, tekstschrijver of eindredacteur? En werk jij veel samen met vakgenoten?

 

Dit blog werd eerder gepubliceerd op ondernemenophakken.nl

Afbeelding via Pinterest
Oké, ik snap nu waarom mensen een tekstschrijver inhuren
Au, om hulp vragen. Want je bent vierendertig en wil alles ‘zelf doen’
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Psst.. ik maak heel lekkere granola. Recept hebben? Laat je e-mailadres achter
En dan ontvang je meteen mijn nieuwsbrief (waar je je eventueel, ooit, later als je groot bent, altijd gratis en voor niks kunt afmelden)