ZZP, ZP, freelancer of ondernemer?

Reading Time: 3 minutes

 

Toen ik nog niet zo lang bezig was, vond ik het soms lastig om te vertellen wat ik precies deed en in welke hoedanigheid. Dan zei ik: ik ben tekstschrijver. Of copywriter. Als freelancer, of ZZP-er, of nou ja, voor mezelf zeg maar.

Maar na lang en diep nadenken ben ik er eindelijk uit wat ik nou ben.

hallelujah tekstschrijver

Beeld via e-arc.com

 

Benieuwd? Lees snel verder!

Ondernemer of gewoon ondernemend?

Formeel ben ik ondernemer. Ik doe mijn eigen acquisitie, voer mijn klussen zelfstandig uit (of ben zelfstandig in het uitbesteden), regel mijn eigen facturatie en organiseer zelf mijn pensioen, ziektekostenverzekering en vakantiegeld. Toch associeer ik de term ‘ondernemer’ meer met iemand die een middelgroot bedrijf leidt, iets met de logistics of retail. Iemand die kantoor houdt op een industrieterrein, boven een grote loods waar allemaal vrachtwagens in en uit rijden. Met stakeholders, heftrucks, systeemplafonds, automatenkoffie en elke maandagochtend een vergadering voorzitten.

Nee, dan ik. In mijn eentje voorovergebogen achter mijn laptopje teksten typen, op een flexwerkplek, in opdracht van deze of gene: ik voel me dan niet echt een ondernemer. Eerder een uitvoerder.

ZZP-er olé olé?

ZZP-er dan? Ik identificeer me ook niet echt met de term ZZP-er. Ik zie dit eerder als een fiscale categorie, waarbinnen ik inderdaad val, en waardoor de Belastingdienst weet wat ik wel en niet mag opvoeren en aftrekken. En stiekem associeer ik ‘ZZP-ers’ ook met medewerkers waarvan de werkgever ‘afscheid moest nemen’, om ze vervolgens als ZZP-er weer in te huren. Kortom: geen groep waar ‘vrijheid blijheid’ de boventoon voert.

Of: de ZP-er?

Een paar jaar geleden dook er een nieuwe categorie op: de ZP-er.

Parbleu markies de canteclaer ollie b bommel

Toegegeven, Zelfstandige Professional (ZP) klinkt veel beter dan Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP). Want waarom zou je iets benadrukken dat je níet hebt (namelijk: personeel)? Prachtige term, met één groot nadeel: buiten de netwerken van zelfstandigen weet helemaal niemand waar je het over hebt, als je jezelf introduceert als ZP-er.

Eureka: a self-employed freelancer!

Dan doen de Engelstaligen het iets beter op dit vlak. Daar heet je self-employed. En feitelijk is dat ook precies wat je doet: jezelf aan het werk zetten. Maar deze term impliceert ook een beetje dat je de hele dag zit een beetje op je zolderkamer zit te pielen, en daar verder niets aan verdient.

Nee, dan freelancer. Freelancer! Zo heette je vroeger, als je zelfstandige was, maar geen bedrijf leidde. De oorspronkelijke betekenis van ‘freelancer’ is helemaal te gek. De term komt uit Ivanhoe uit 1819, dé ridderroman, van Walter Scott. Hierin figureert een Middeleeuwse huursoldaat, wiens speer, oftewel ‘lance’, niet toebehoort aan een landheer, maar die ‘te ‘huur’ is.

Kortom: ‘freelancer’ is verreweg de coolste naam om te dragen!

dagmar tekstschrijver freelancer

Ni! Beeldbewerking door Margot Holtman

 

My name is Dagmar and I’m a Freelancer! BAM!

Ni!

En wat ben jij? ZP-er, ZZP-er, Freelancer, Ondernemer, Interimmer of gewoon een Eigenheimer?

Keuzes maken? Ik check het even met Pippi Langkous
Iemand die iets lelijks zegt op Facebook? Grijp die kans!
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Psst.. ik maak heel lekkere granola. Recept hebben? Laat je e-mailadres achter
En dan ontvang je meteen mijn nieuwsbrief (waar je je eventueel, ooit, later als je groot bent, altijd gratis en voor niks kunt afmelden)