online coaching

De rooskleurige wereld die Corina, Zarayda, Dennis, Michael, Dolly, Eelco en Ninke je als ondernemer voorspiegelen

Reading Time: 3 minutes

Als zzp’er en copywriter staat mijn timeline op Facebook vol met allerlei gesponsorde berichten van business coaches die mij vertellen dat ik kan leren hoe ik moeiteloos kan ondernemen. Dat ik een echt vrij leven kan gaan leiden. Waarin ik volop kan genieten van mijn kinderen, van vakantie en mijn vrije tijd. Waarin ik omzetten van 20.000 euro kan gaan maken. Per maand.

Slechts 1 klik verwijderd van zorgeloos ondernemerschap

Het enige wat ik hoef te doen is klikken. Zodat ik – nadat ik mijn e-mailadres heb achtergelaten – kan deelnemen aan een webinar. Of een eBook kan downloaden. Of de komende 10 dagen de 10 beste tips ontvang om echt beter te leren ondernemen.

Inmiddels heb ik me voor alle mailings weer uitgeschreven.

Zo wordt iedereen van een dubbeltje een kwartje

De boodschap van deze coaches is dat iedereen, ook die alleenstaande moeder met vier kinderen, ook iemand die net zijn baan is kwijtgeraakt, ook de pas afgestudeerde student binnen no time een ton omzet per jaar kan maken. Maar die boodschap voelt gelogen. Het punt is namelijk dat je eerst een fikse investering moet gaan doen voordat je als ondernemersdubbeltje een kwartje wordt.

Koop nu de juiste middelen, want de juiste mindset heb je immers al

De freebees, weggevers en vrijblijvende Skypesessies bevestigen eigenlijk alleen maar de boodschap dat jij als ondernemer snoeihard aan het falen bent. Je hebt het écht in je om succesvol te zijn. Je hoeft het alleen nog maar te gelde te maken. Wat je daarvoor nodig hebt? De juiste mindset én de juiste middelen. De juiste mindset heb je, want je hebt geklikt en je e-mailadres ingewisseld waardoor je deze marketingfunnel ingezogen wordt. Nu nog de juiste middelen. Voor maar 2490 excl. BTW zijn ze van jou, deze unieke tools, tricks en tips. Maar reageer wel nu, want over 24 uur is dit aanbod niet meer geldig.

Kijk naar Cora! Kijk naar Marcello!

Doe je dat niet? Dan moet je het zelf maar weten, hoor. Honderden unieke ondernemers gingen je voor. Zo hebben we Cora, die social mediatrainingen geeft. Eerder wilde ze het bijltje erbij neergooien, maar nadat ze de laatste strohalm had gegrepen in de vorm van deze trainingssessie verdiende ze in haar eerste jaar 60.000 euro terwijl ze maar 16 uur per week werkt! Of kijk naar Marcello. Hij was kok maar verloor zijn baan. Nu coacht hij thuiskoks online met zijn fantastische programma, en verdient daar 3 x zoveel mee als toen hij in een restaurant werkte.

Dwarse keutels luisteren toch nooit

Wij kleine ondernemers, wij zzp’ers, wij zijn sukkels. Want zoals Corina, Zarayda, Dennis, Michael, Dolly, Eelco en Ninke het voorspiegelen, zo werkt het natuurlijk niet. Wij zijn gaan ondernemen omdat we dwarse keutels zijn, geen zin hebben om naar een baas te luisteren en zelf willen bepalen wanneer we een dag in bed blijven liggen. Op het moment dat coach zusemezo gaat zeggen dat wij A moeten doen teneinde écht succesvol te zijn, houden we dat precies 3 dagen vol. En vervolgens schakelen we weer over op ons eigen plan, plan B.

Hoest u even mee op?

Bovendien zijn we te klein om zo even 2490 excl. BTW op te hoesten voor een online training. Tuurlijk, als we een veelverdiendende partner hebben kan dat wel. Als we een mooi afscheidsbedrag op zak hebben gekregen van onze laatste werkgever, ja, dan wel.

The struggle is real, en wtf is onze ‘why’?

Maar aangezien we dagelijks struggelen met uurtarieven, terugkrabbelende klanten, social mediakanalen die droog staan, offertes maken en daar achteraan bellen, netwerkevenementen in de gaten houden en ook nog eens Simon Sinek indachtig onze ‘why’ moeten gaan uitdenken, hebben wij helemaal geen 2490 euro op de plank liggen.

Vasthouden aan ons spaarpotje

Want áls we een spaarpotje hebben, dan moeten we dat angstvallig vasthouden. Voor als we een been breken. Voor als onze laptop het begeeft. Voor als onze grootste klant zich ineens terugtrekt. Voor als de Belastingdienst langs komt. Voor als we willen investeren in een nieuwe website. Voor later, misschien. Als we met pensioen zijn.

Ondernemen is soms gewoon k*t

Let’s face it: ondernemen is te gek, maar ook heel vaak heel erg k*t. Het is zwaar en moeilijk, en niemand vertelt je hoe jij jouw bedrijf nou echt goed moet leiden. Iedereen lijkt maar wat te doen, en jij dus ook. En bovendien doe je het nooit goed. Want de online business coach zegt: reken jij nog uurtje factuurtje? Geef jezelf vrijheid en werk met fixed prices! De verzekeraar in je spambox schreeuwt: Heb jij geen arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld? Maar wat als je met een burn-out thuis komt te zitten? Je vriendin die freelance marketeer is zegt: zit jij nog niet op Instagram? Weet je wel hoeveel kansen je laat liggen?

C’est la vie, notre vie entrepreneuriale

Tja, want dat is het. We leven een ondernemersleven vol gemiste kansen. We bewandelen een businesspad dat kronkelt, hobbelig is, af en toe door een kolkende rivier loopt en soms verdwenen lijkt te zijn tussen alle bomen in het bos.

Conclusie: koop goede schoenen

Corina, Zarayda, Dennis, Michael, Dolly, Eelco en Ninke roepen dat ze jouw routeplanner, zaklamp en EHBO-doos ineens zijn. Maar als je 2490 euro op de plank heb liggen is het misschien slimmer om te investeren in heel goede wandelschoenen.

De Tekstschrijvert werkwijze: weet jij waar je aan toe bent bij het tekstschrijver inhuren
Werkontwijkend gedrag #ftw! 9 tips om je compleet door te laten afleiden
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Psst.. ik maak heel lekkere granola. Recept hebben? Laat je e-mailadres achter
En dan ontvang je meteen mijn nieuwsbrief (waar je je eventueel, ooit, later als je groot bent, altijd gratis en voor niks kunt afmelden)